Agenda

Culturele activiteiten

Lees verder...

Onze statistieken

Vandaag 220
Deze week 4211
Deze maand 12388
Sinds 10-2008 2603437

Zelfstandige naamwoorden
Zelfstandige naamwoorden

 

 

Zelfstandige naamwoorden hebben een geslacht. Alle zelfstandige naamwoorden zijn óf mannelijk, óf vrouwelijk.

 

Er zijn geen duidelijke regels waarmee je in één oogopslag het geslacht van een nieuw woord weet. Bij het leren van nieuwe woorden is het dus aan te raden ook het geslacht van dit woord te leren.

 

Enkele regelmatigheden zijn echter wel te ontdekken.
Woorden die eindigen op -o zijn meestal mannelijk
Woorden die eindigen op -a, -ión, -d en -z zijn meestal vrouwelijk.
Woorden die eindigen op een andere letter dan bovengenoemde kunnen zowel mannelijk als vrouwelijk zijn.

 

Natuurlijk geslacht en grammaticaal geslacht
- Het grammaticaal geslacht is het geslacht dat een woord krijgt op grond van het lidwoord dat er aan toegekend wordt. Dit geslacht hebben ook allerlei voorwerpen die in de werkelijkheid geen geslacht hebben, zoals kranten, huizen, boeken, de liefde en de dood.
- Het natuurlijk geslacht is het geslacht dat een woord heeft op grond van het geslacht van het woord in de realiteit. De vader en de broer zijn bij definitie mannelijke woorden.

 

Het natuurlijk geslacht krijgt voorrang op het grammaticaal geslacht. Zoals we eerder zeiden, woorden die eindigen op -a, -ión, -d en -z zijn meestal vrouwelijk. Dit gaat echter niet op wanneer de woorden verwijzen naar mannelijke entiteiten.

 

 

Het meervoud van zelfstandige naamwoorden

Het meervoud van zelfstandige naamwoorden wordt in verreweg de meeste gevallen gevormd door toevoeging van een -s aan woorden die eindigen op een klinker en -es aan woorden die eindigen op een medeklinker.

el hombre - los hombres
la mujer- las mujeres
el niño - los niños

 

Bij woorden die eindigen op -z wordt het meervoud gevormd door de -z te veranderen in een -c en -es toe toe voegen..
la luz - las luces
el lápiz - los lápices


Woorden die eindigen op een medeklinker en een accent hebben op de laatste lettergreep, verliezen dat accent bij de meervoudsvorming.
el camión - los camiones
la estación - las estaciones

 
Citaat van de dag

"A los seis años quería ser cocinera. A los siete quería ser Napoleón. Mi ambición no ha hecho más que crecer. Ahora sólo quiero ser Salvador Dalí y nada más. Por otra parte, esto es muy difícil, ya que, a medida que me acerco a Salvador Dalí, él se aleja de mí.
Toen ik zes jaar oud was wilde ik kok worden. Toen ik zeven was wilde ik Napoleon worden. Mijn ambitie is sindsdien alleen maar verder gegroeid. Vandaag de dag wil ik Salvador Dalí zijn en niet meer dan dat. Aan de andere kant is dat best moeilijk, want hoe dichter ik Salvador Dalí nader, des te meer beweegt hij zich bij mij vandaan. "
- Salvador Dalí -
(1904-1989)